Bewustwording

In alles wat we doen zijn we ons meer of minder bewust van wat we doen, hoe we het doen en met welk doel we het doen. Misschien heeft u, als u dit leest meteen een reactie heeft van: “Stel je voor dat ik alles bewust moest doen, dan werd ik gek!”

 

Gelukkig is er in ons lichaam een systeem dat heel veel handelingen via de automatische piloot laat doen. Dus we hoeven inderdaad niet meer bij alles bewust na te denken; ons lichaam heeft haar eigen intelligentie. Daarnaast hebben we geleerd hoe om te gaan met de omgeving, de mensen en de verschillende situaties: de emotionele en sociale intelligentie. Wat later werden we sterk aangesproken op het ontwikkelen van onze intellectuele intelligentie, zeer hoog gewaardeerd in onze maatschappij.

 

Is dat alles?

En het is ook zo dat we op technologisch gebied enorm veel kunnen. Maar is dat alles? De westerse cultuur dringt zich steeds meer op aan de wereld. Maar er is toch meer. Gewoon genieten van de natuur, genieten van elkaar, het leven zonder gejaagdheid, contact met dieren en planten.

Het gevaar van alsmaar meer presteren is dat je het eigen voertuig, je eigen lichaam, niet meer voldoende laat bijtanken om uit te rusten. Dan raken we overspannen en overbelast. En daaruit ontstaat prikkelbaarheid en agressie. En zo komen er moeilijkheden met anderen, de omgeving en met onszelf.

Bij mij komt die stress onder andere tot uiting in piano en stem gefantaseerd. Hier een voorbeeld naar aanleiding van de Corona perikelen. Het eerste is in het Nederlands gezongen, het tweede in het Engels. Ik denk in Nederlands en Engels even gemakkelijk omdat ik tijdens mijn puberteit in Engeland op school heb gezeten. In die periode leerden we verhalen schrijven en dat vond ik heel leuk, vandaar.

Corona Song in Dutch. of Hartekreet Met Knipoog van Froukje (soundcloud.com)

En een maand later, namelijk 3 december 2020 het volgende lied.

Gezondheidzorg En Empathie van Froukje | Gratis luisteren op SoundCloud

 

In het werk van de psycholoog is luisteren het belangrijkste, dan voelt de ander zich immers verstaan. In de ruimte tussen spreker en luisteraar ontstaat een veld van aandacht en stille resonantie. Daarnaast zijn er nog veel velden van resonantie die op non verbale wijze kunnen worden ervaren. Daarmee komen we op het gebied van de ZIEL

Soundhealing en Klankreizen

Daar waar onze ziel heimwee heeft naar thuis en we dit niet meer in woorden kunnen vangen, brengen de klanken die ik maak met stem, trommel en klankschalen in mijn praktijk ons weer in contact met die diep verborgen laag binnen ons lijf. Dit is wat soundhealing kan doen.

De positieve werking van muziek wordt gelukkig weer steeds meer onderkent en onderzocht in de westerse wetenschappelijke wereld.  Hoogleraar in de neuropsychologie Erik Schreider doet veel onderzoek hiernaar en geef lezingen hierover.

Tegenwoordig geef ik graag Klankreizen in een kerkje of vergelijkbare ruimte aan v groepen. Daarbij wordt met de principes van soundhealing gewerkt en ik vul het aan met informatie. In feite een combinatie tussen lezing en Klankreis beleving.

Tijdens de klankreizen worden velden aangeraakt. Velden met de frequenties van herinneringen aan de geschiedenis van ouders, voorouders, ook van onvoorwaardelijke liefde, licht, zuiverheid en transparantie.

 Soundhealing en Klankreizen kunnen op een prachtige manier ontspanning bieden tot in het diepst van de ziel.

Healing with sounds: an enormous field of possibilities towards entering hidden, non verbal dimensions.

Read more about it by clicking on the button Extra.

Ik neem u graag mee op reis als individuele cliënt maar ook graag in groepen. Zie bij het kopje Praktisch en kies dan Cursussen en cd’s.


Wat vindt u van onderstaande opmerkingen?

 1. De ontwikkelingen betreft de gezondheidszorg zijn lastig om mee om te gaan voor alle betrokkenen. Er zijn zoveel veranderingen gaande in Nederland. Neem alleen al het gedoe rond de zorgverzekeraars met de regering, de Nederlandse Zorg Autoriteiten, het Zorg Instituut, huisartsen, allerlei psychologische hulpverleners in de zorg, gemeenten en nog vele anderen. Ze zijn allemaal in overleg met elkaar. Of liever er zijn veel veranderingen die steeds weer worden besproken, geïmplementeerd, gecontroleerd. (Ik vraag me regelmatig af of al die organisaties nog wel beseffen dat er een mens schuilt achter het BSN nummer en al die andere nummers!) Dit gebeurt eigenlijk in de hele maatschappij, alles lijkt op zijn kop te staan, er komt steeds meer controle vanuit de overheid en wij burgers sjokken braaf mee in het gareel.
 2. Voor ouderen onder ons is de vroegere vanzelfsprekende zekerheid geen feit meer. Jongeren weten niet wat het is, zekerheid op maatschappelijk gebied. Het internet, overal veranderingen ook in de wereld, hele volksverhuizingen om het elders beter te krijgen. Veel onrust! We worden daardoor steeds meer teruggeworpen op onszelf. Het is dus zaak om op te letten, alert te zijn, goed voor uzelf te zorgen.
  Het is voor u erg belangrijk om u goed op de hoogte te stellen van uw rechten en plichten door bijvoorbeeld uw polis goed door te nemen en misschien zelfs jaarlijks bij te stellen.Het is belangrijk dat u zich niet laat meeslepen door de ellende van alle dag die via de media tot ons komt.
 3. Realiseert u zich dat u kunt kiezen waar u naar kijkt, luistert, wat u leest. Mijn advies is simpel, als het u keer op keer verdrietig maakt, een gevoel van onmacht bevordert richt uw aandacht dan op iets wat u wel voldoening geeft. Dat is er zeker in het leven van ieder van ons. Het is zo belangrijk om daarbij stil te staan.
 4. Bewegen is gezond, dat is algemeen bekend maar ook innerlijke beweging kan veel voldoening geven en is zelfs nodig. Dat betekent dat het in rust zijn, een beetje kijken naar de vogels of lekker zitten in de zon ruimte geeft van binnen, in de stilte wordt een andere orde aangebracht. Niet aangestuurd door het verstand en opgefokt door allerlei “moet” gedachten. De maatschappij eist steeds meer van ons, we moeten heel veel, denk alleen al aan het kiezen van uw voedsel bij de supermarkt. Proeft u wel eens eerst in gedachten voor u iets koopt? Ruikt u de verse producten als u die koopt en voelt u er ook aan? We genieten van kleuren, dat is alom bekend, maar geur doet ook zoveel. Kent u de uitdrukking in geuren en kleuren vertellen ergens over. Dat houdt in dat u alles helemaal beleeft en dat u dit uitstraalt.
 5. Genieten is zo belangrijk is. Een ander schiet er namelijk niets mee op als u in wanhoop gaat piekeren over wat u allemaal niet (meer) kunt.
 6. Rouwen over verloren zaken vraagt ook tijd en aandacht, door de vaart van onze maatschappij lijkt daar steeds minder ruimte voor te zijn. Maar u kunt dat zelf wel doen hoor. U bepaalt toch zelf waar uw aandacht naar uit gaat?
 7. Biodanza, de Vijf Ritmes, Medicine Movement en nog zoveel andere dansmogelijkheden kunnen uw leven enorm verrijken. In de dans heeft het lijf de regie, geïnspireerd door de muziek bewegen en stoppen met denken, heerlijk! Hoe velen van ons hebben ergens op school schaamte opgelopen over zichzelf, hoe we eruit zien, hoe we bewegen. Kom op zeg, niemand hoeft zich te schamen. U bent goed zoals u bent. En de eerste die dat moet duidelijk maken aan u, bent u zelf! Het is heerlijk om vrij te bewegen zonder te hoeven presteren maar gewoon om te genieten van uw eigen lijf en beweging. En stem, gewoon heerlijk hardop galmen in plaats van te denken dat de buren het kunnen horen en dan maar stil blijven. Ja we leven in een land dicht op elkaar, maar zo erg is het toch niet om eens je stem te laten horen?
 8. Je gezicht is je eigen weerbericht, als je in de spiegel kijkt dan zie je de bui al hangen.
 9. Een dipje is nog geen depressie.
 10. Schaamte, schuld en spijt horen tot de verleden tijd.
 11. Natuurlijk is er veel waar u spijt van kunt hebben of schaamte over voelt, maar het is al gebeurd, gedane zaken nemen geen keer. U kunt wel leren toch van uw fouten, dat doen we allemaal.
 12. En dan is er nog die Ziel. Dat wat meer is dan verstand, gevoel, lichaam. Sommigen noemen het God, anderen Boeddha, Allah, het Universum, Moeder Aarde, de Kosmos, het Spirituele. Ik noem het de allerhoogste dimensie van Onvoorwaardelijke Liefde, Leven en Licht. Dat zijn begrippen waar we allemaal behoefte aan hebben. Zoals de sfeer op straat ineens verbeterd als de zon schijnt na dagen regen en wolken of mist! We fleuren op van licht en leuke, lieve woorden, een stralend gezicht. Die gekke hoge toon waarop we praten als we een jong wezentje zien, ook zo algemeen bekend. Wat is dat toch? Het enthousiasme, de onschuld, onbevangenheid van het genieten in dit moment. Dat raakt en neemt ons mee, heerlijk toch!
 13. Natuurlijk zijn, daar snakken we ook naar. Op vakantie naar plekken waar we ons vrij voelen, op blote voeten door het zand, in het water, door het gras, ruisen van de wind om ons heen, geuren van bloemen, kruiden, klinkende stemmen, vogels, de zee etc. En het is er allemaal hoor, het enige wat we hoeven te doen is het op te zoeken, er naar toe gaan, ook hier vlakbij. De natuur is overal volop aanwezig, als je er maar oog voor hebt. En dat geld ook voor ons innerlijk, het natuurlijke in onszelf.
 14. Wanneer u al wat langer niet zo goed in uw vel zit dan kan het wel behulpzaam zijn om het natuurlijk in uzelf weer te zien, in ere te herstellen. Met of zonder ziekte, handicap of wat dan ook. Dit is wat u bent en het is zo mooi, veel mooier dan u zich rekenschap van geeft. Het vraagt wel aandacht en zorg en dat kunt u altijd geven in ieder geval van binnenuit!.
Back to top