Visie

God?

Van jongs af aan heb ik mij verbaasd over het begrip oorlog. Toen ik acht was hoorde ik over kruistochten van de ridders die naar het Midden-Oosten gingen om daar het woord van God te verspreiden. Met een dergelijke God wilde ik liever niets te maken hebben. Tegenwoordig zijn er groepen als IS die de naam van Allah gebruiken om hun afschuwelijke daden te verklaren, net zo verwerpelijk als het misbruik van de naam van God. Een God die liefde wilde. Daar klopte niets van vond ik, hoe kan je nou in naam van God oorlog voeren?

Gedurende mijn opleiding, conservatorium, HBO Psychosociale Opleiding en Universitaire opleiding tot psycholoog heb ik heel veel geleerd over hoe ons verstand werkt, over emoties, de werking van het lichaam, maar niemand kon mij de werking van de ziel uitleggen. Terwijl daar in de wereld zo vreselijk veel over te doen is.

 

Spiritualiteit

Tot ik mij ging verdiepen in spiritualiteit. Hier kwam ik naast wazige verhalen ook heldere verhalen tegen over hoe we door onze aandacht bewust te richten meer kunnen waarnemen. Vanuit het boeddhisme zijn verschillende vormen van meditatie over komen waaien. Toen ik er enkele ging beoefenen kwam ik steeds meer tot rust en ervoer een diepe stilte. En vanuit die stilte werd ik me bewust van een zeer hoge, fijne energie. Ik denk dat mensen over deze energie spreken als ze over God, Boeddha, Allah, Krishna, het Kosmische, Universele spreken.

 

Communicatie

In het contact met die energie werd ik me ervan bewust dat alles onverbrekelijk met elkaar verbonden is. Daardoor vond ik het steeds belangrijker om de communicatie met mezelf en anderen te verbeteren. Communicatie met mezelf, tussen mijn lichamelijke gewaarwordingen, mijn gedachten en gevoelens en mijn gedrag. Communicatie met anderen over intimiteit, grenzen, echt contact, het verwezenlijken van wensen zonder anderen er schade mee te berokken en ook zonder mezelf weg te cijferen.

 

Werkwijze

Van hieruit heb ik een werkwijze ontwikkeld waarin ik een combinatie maak van westerse en oosterse technieken. Naast de gesprekstechnieken gebruik ik onder meer lichaamswerk, ontspanningsoefeningen, klankschalen om de ontspanning te vergroten en geleide fantasie.
Er zijn cursussen Mindfulness in Den Helder en omgeving die een combinatie geven van yoga (ontspanningsoefeningen) en westerse psychologische technieken. Ik raad iedereen van harte aan om eens zo’n cursus te volgen omdat je daarin leert je aandacht veel meer in het hier en nu te hebben. Zo komt de bewustwording van wat je lichamelijk voelt en wat je denken daarmee doet, goed op gang.

 

    

Back to top